Bugg är en svensk pardans som dansas till musik i fyrafjärdedelstakt, tempot är vanligtvis 120-180 BPM. Dansen är helt okoreograferad där föraren för följaren i olika snurrar och figurer. Bugg och foxtrot är de vanligaste sällskapsdanserna i Sverige. Bugg dansades länge mest till dansbandsmusik, men numera buggar man till all sorts musik som spelas i 4/4 takt.
Ursprung
Buggen som dans kommer ifrån swingdansen Lindy Hop som skapades i Harlem på 1920-1930-talen, som en utveckling ur Charleston, även Boogie Woogie är en avknoppning av denna dans.
När swingdansen kom till Sverige benämdes den som jitterbugg vilket också är ett samlingsnamn för flera olika swingdanser. I slutet av 1960 talet när dansbanden tog scenen efter storbandsjazzorkestrarna på de svenska folkparkerna och dansbanorna så förenklade vi grundsteget för att passa till våra taktfasta dansbandslåtar, tog bort jitterbuggens akrobatiska del och skapade den Svenska buggen. Buggen fick nu sitt stora uppsving när dansbandseran exploderade och vi kunde finna orkestrar såsom Flamingokvintetten, Streaplers, Sven-Ingvars och Bengt Henning på scen.
Steg
Till skillnad från de danser som dansen härstammar ur har buggen sitt grundsteg med ett steg på varje taktslag. Genom åren har vissa typiska förningstekniker förekommit som exempelvis ”linjebugg”, ”snurrbugg”, ”åhej”, ”tryck och dragförning”, alla baserade på buggens grundregler och karaktär. Buggen fortsätter hela tiden att förändras och idag fokuseras man mycket på en föra och följa teknik vilket gör att buggen kan dansas både på stället, på linje, runt eller i riktning. Bra att veta är att det rent socialt är tillåtet att variera sitt grundsteg som följare och att det finns utrymme för fri tolkning av buggen som dans. Dock så kan det vara bra att ha en viss förståelse för buggens grunder innan man ger sig ut på dansbanan.
Dansriktning
Vi har en dansriktning som är motsols, oavsett vilken stil eller dans man väljer att dansa. Man visar hänsyn till framförvarande par och en bra riktlinje är att du dansar i mitten om du inte har någon, eller liten förflyttning i din dans, och längst kanterna om du har stor förflyttning. Oftast håller man ett spår hela varvet och kryssar inte fram och tillbaka.
Buggmusik
Idag skulle man kunna säga att man kan bugga till all typ av musik som spelas i 4/4 takt och det är bara att välja utifrån personlig smak. Musiken kan vara Live Orkester eller Spotify Lista, men det är i mitt tycke svårt att slå en riktigt bra danskväll till levande musik.
Våra Svenska Dansband delas in i 2 olika kategorier Moget och Modernt och det är en smaksak vilket som passar bäst för just dig. Mogna orkestrar är exempelvis Streaplers, Sven-Ingvars och Thorleifs men det finns massor av fler orkestrar i samma genre. Bland de Moderna orkestrarna finner du exempelvis Callinaz, Expanders, Casanovas, Blender för att nämna några få.
Kläder
…..ska fyllas på med info….
Dansställen
Bugg dansas i hela Sverige och det finns otroligt många dansställen som idag erbjuder dans året runt både till spellista och Liveband. På sommarhalvåret så brukar dansen flyttas till utomhusparker och danslogar för att sedan åter vara inomhus på vinterhalvåret. Det är en fantastisk upplevelse att uppleva en dans på en utomhusdansbana till livemusik när vinden fläktar i håret och solens strålar värmer din rygg. Det är vanligt att den riktigt inbitne dansaren åker runt i Sverige och besöker olika dansbanor. Du hittar alla dansställen här i kalendern eller på www.danslogen.se
Danskväll
En vanlig danskväll till liveband håller på i 4 timmar där bandet ofta spelar 2 snabbare låtar och 2 långsammare låtar. Ofta dansar man fox till de långsammare låtarna och bugg till de snabbare låtarna, men det går självklart att dansa enbart bugg eller fox eller blanda lite som man vill.
Efter ungefär 2 timmars dans brukar bandet ta en halvtimmes paus och då är det fika för danspubliken. Många som går ut och dansar har minst ett klädombyte och en vattenflaska med sig då det kan bli varmt i lokalen.
På de flesta ställena i Sverige så råder sedan flera år tillbaka en demokratiskt dans, dvs. att både föraren och följaren kan bjuda upp. Idag kan man tack och lov finna både kvinnor och män dansa i båda förar och följarrollerna även om det fortfarande är vanligast med att män för och kvinnor följer.
Dansmara och andra Danstillställningar
Det finns flera olika dansmaror att åka till för den riktigt inbitne och danssugne. På en dansmara så samlas flera olika modern orkestrar och spelar non-stop, dvs. det är ingen paus under hela kvällen. Dansmaran kan pågå i 6-7 timmar och vanligtvis flera dagar i sträck. Det finns också Dansveckor såsom Sverige Dansar, Ölandsveckan och Malungsveckan där massor av dansare samlas för att dansa och umgås både på dansgolvet och även utanför dansgolvet. På dessa tillställningar anordnas ofta både spontana tävlingar, shower och uppvisningar.
Bugg som tävlingsdans[redigera | redigera wikitext]
Bugg är på tävling en icke koreograferad, förd dans, där akrobatik inte är tillåtet. Som grundregel ska följaren trampa med höger fot på taktslag 1 och 3 och med vänster fot på taktslag 2 och 4; ökat tempo kan tillåtas några steg under till exempel spinn. Föraren däremot har inga bundna steg, men takten/pulsen i kroppen ska vara riktad neråt golvet på taktslagen (till skillnad från i dansen jive).
Bedömningskriterier
Viktiga bedömningskriterier är att båda dansarna har ett kontinuerligt sväng i kroppen, samt tydliga dansanta inbromsningar.[4] Musikanpassning är viktigt.
Dubbelbugg
Det finns även en variant av bugg som kallas dubbelbugg, som oftast utförs av en man och två kvinnor. Det kan även vara tre män, tre kvinnor eller två män och en kvinna, men vanligast är det förstnämnda alternativet. Trion kommer på en koreografi/program/schema som de sedan visar upp för domarna. Dubbelbuggens koreografi är uppbyggd som ”frontdans”, vilket betyder att alla turer är riktade mot en sida, så därför placerar sig domarna på tävlingen efter en långsida. I dubbelbuggen är det ganska fritt vad man vill göra, man får utöva akrobatik, och även lägga in delar av lindy hop, boogie woogie, rock n’ roll och andra danser.